Saturday, August 10, 2013

Šalša od pomidora

Iako je još jako vruće i nije nam stigla nijedna kap kiše (kako su najavljivali), te se zima čini jako dalekom, ja već neko vrijeme višak svog povrća spremam za zimnicu. Nakon tikvica, đuveđa te mini rajčica koji su završili na dubokom zamrzavanju, na red je došla lagana šalša od pomidora kako mi tu kažemo.




Pod onim lagana mislim kako ne treba puno vremena, a ni sastojaka da bi se pripremila. Ja sam pravila malo veću količinu al za 1kg rajčice potrebno vam je:

4 žlice maslinovog ulja
4 režnja bilog luka (češnjaka)
2-3 grančice svježeg bosiljka
prstohvat soli i malo crnog papra

U dublji lonac staviti maslinovo ulje te kad se ugrije dodati rajčicu narezanu na krupnije komade. Dodati sol i papar te nakon što prokuha, smanjiti na nižu temperaturu. Kuhati sat i pol vremena uz miješanje.  


 Zadnjih 10 min ubaciti bosiljak i bili luk te poklopiti.


Nakon što se smjesa ohladi procijediti kroz cjedilo dobro miješajući da nam smjesa bude gusta. Pakirati u vrećice za zamrzavanje ili u manje posudice. Šalša vam može služiti za razne umake od mesa ili uz ribu , te za pizzu. Napomena: Kod kuhanja možete dodati još bilo koji začin, jer unatoč soli i papru nije prezačinjena.

Nadam se da ćete uživati!
Do sljedećeg posta pozdrav : )